fontosabb tulajdonságok
Az eredeti ékszergyurmák lágyak maradnak mindaddig, amíg viszonylag alacsony hőmérsékleten nem melegítjük őket, manapság már kaphatók viszont levegőn száradó változatban is, amelyeket nem kell kisütni. Az ékszergyurma a közönséges otthoni sütőben is kisüthető, általában 129-135 °C közötti hőmérsékleten sütve 15 percet számítva kb. 6 mm-es vastagságra. Sütés közben nem zsugorodik és nem változik meg a textúrája a sütési folyamat során. Ha megfelelően munkáltuk meg és égettük ki, a kész alkotás ha normál nyomásnak van kitéve, vagy leejtjük, akkor sem törékeny. Ha sütés után újabb rétegeket vagy darabokat szeretnénk hozzáilleszteni, ezt mindaddig megtehetjük, amíg a sütési hőmérséklet nem haladja meg a maximális ajánlott hőfokot. Nincs akadálya tehát annak, hogy egy-egy új darab gyurmával egészítsük ki korábban kiégetett művünket.
Sütés után nincs szükség felületkezelésre, de akár csiszolhatjuk, polírozhatjuk vagy akár vizesbázisú lakkal is kezelhetjük. Az ékszergyurmák többféle színben és stílusban kaphatók. A különleges hatásúak közé soroljuk a következőket: áttetsző, fluoreszkáló, foszforeszkáló, gyöngyház és metálfényű, kőhatású. Az alapszíneket, amelyek márkánként különbözhetnek, keverhetjük is, amellyel gyakorlatilag végtelen számú, egyéni színt, színátmeneteket és egyéb hatásokat hozhatunk létre. Az ékszergyurma színét és textúráját különböző anyagokkal változtathatjuk: festékkel, tintával, színes ceruzával, krétával, színező porokkal, aranyfüsttel, glitterrel, sőt, domborító porral is bevonhatjuk.